Interviu cu Ligia Pop- specialist raw vegan

0

La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a șase ​cărţi: „​Paşi în lumea muzicii”​, „Reţete vegane fără foc”​, „Germeni şi vlăstari”, „Surse de sănătate şi energie”, „Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi”, „Jurnal de sarcină”, „ Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos” și „Sfaturi pentru o viață sănătoasă”​. Aceste carti care se pot gasi in orice librarie din tara si la magazine online. Este raw food chef, susţine demonstraţii culinare şi organizează Raw Generation Expo, un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos. De asemenea, este  gazda unor show-uri TV online („Ligia’s Kitchen“ şi „De vorbă cu Ligia“). A câştigat alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef și este singurul bucătar raw vegan din lume care deține această onoare​.

Ligia Pop este licenţiată în muzică la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi e profesoară de pian. Pentru mai multe detalii, vizitaţi website-ul ei oficial: ligiapop.com

1. De unde a inceput, povestea ta cu alimentatia raw vegana si promovarea acesteia in Romania?

Despre preparate din crudități am aflat din copilărie, însă prin anii ‘ 80 încă nu exista aparatura performantă din ziua de azi cu care se pot face atâtea minunății. Pe atunci totul era foarte simplu și se rezuma la combinații de salate și deserturi din semințe încolțite și nuci combinate cu fructe.

Fiind de o viață în căutarea unei alimentații care să mă facă să mă simt bine, să îmi mențin sănătatea și să mă ajute să îmbătrânesc grațios, am apelat în timp la toate laturile vegetarianismului și veganismului, iar în 2008, fiind în SUA, am descoperit preparate raw food „moderne”, care erau total deosebite de tot ce încercasem în România în copilărie. În timp am descoperit restaurantele de raw food și institutele de sănătate care erau de zeci de ani în America, doar că eu și soțul meu nu aflasem mai devreme de ele. Și uite așa a început căutarea și perfecționarea mea și totodată dorința de a împărtăși cu cei din România, prin intermediul site-ului, tot ce învățam și aplicam. Românii aflaseră din anii ’40 de mâncarea crudă, dar era un număr restrâns de oameni marginalizați care o consumau și niciodată nu s-a mediatizat așa cum trebuia. Din 2009 și până în prezent, am început în România o campanie intensă de mediatizare și de publicare de articole, cărți și video-uri. De asemenea am organizat Raw Generation Expo, cu scopul de a aduna împreună magazinele și firmele din domeniu și a le prezenta publicului interesat. Ne bucurăm mult că de atunci foarte multe blog-uri au început să promoveze raw food și mai mult de atât, au început de câțiva ani să se deschidă și multe cofetarii și restaurante raw food, în special în București, dar și în întreaga țară.

2. Lumea te cunoaște ca unul dintre promotorii alimentației sănătoase si in special a alimentatiei raw vegan food. Ce înseamnă pentru tine acest concept de „alimentație sănătoasă”?

Pentru început ar trebui să definim ce înseamnă conceptul de raw food în lumea largă. Nu este așa cum se asteaptă toți și nu va fi niciodată, 100% mâncare nepreparată termic, ci este un procent cât mai mare de crudități, ideal 50-70% crudități cât mai proaspete și cât mai locale (aici nu intră cruditățile aduse din alte țări, în special iarna), și restul de 30-50% alimentație ori traditională gătită, ori vegetariană sau vegană, în funcție de cum alege fiecare. Printre raw foodistii din întreaga lume există o întrebare comună, și anume: „ce procent de raw food consumi?”

Ca și o definiție, bucătăria fără foc folosește ingrediente de origine vegetală combinate cât mai corect din punct de vedere nutrițional. Se folosesc legume, vlăstari (semințe germinate de legume), frunzoase folosite pentru sucuri, fructe, semințe, nuci, alge marine, superalimente etc. Denumirea „raw vegan” înseamnă alimentația vegana fără foc (vegan = fără ingrediente de origine animală, ci doar vegetală), în care alimentele de bază sunt:

  • Legumele, într-o varietate cât mai largă și multe frunzoase folosite în salate și sucuri.
  • Germenii și vlăstarii – semințe germinate de legume crescute în plăntuțe care sunt de 30 de ori mai bogate nutrițional decât plantele mature și care sunt surse majore de proteine complexe, ușor de asimilat și digerat.
  • Semințele și nucile, de asemenea surse de proteine complexe și acizi grasi esențiali.  • Fructele în stare naturală ideal sau uscată, dar nu într-un procent mare.
  • Superalimentele, gen algele marine care reprezintă sursa cea mai complexă de minerale din lume și până la cacao raw ți diverse prafuri vegetale bogate în nutrienți complexi.

 3. Ce ai sfătui pe cineva care dorește să-și schimbe stilul alimentar? Poate suplini o alimentație raw vegană toate nevoile organismului?

Prima data, vreau să clarific următorul lucru: nu promovez extremismul și niciodată nu am să fac asta, fiindcă nu toată lumea poate să țină din prima un regim 100% raw food și nici nu este recomandat, în special pentru cei neinformați suficient. Mâncarea gătită și cea tradițională este de cele mai multe ori consumată, fiindcă suntem atașați de ea emoțional (ne aduce aminte de copilărie, mirosul de cozonac sau de sarmale ne aduce aminte de bunica etc.). Cea mai mare greșeală este când se abandonează alimentația obișnuită și se pornește direct pe 100% raw food. Procentul eșecului prin cei care au făcut asta, este de aproximativ 80% în câteva luni și se ridica la aproximativ 90-95% în 1-2 ani.

Corpul se învață treptat cu noile gusturi și nu trebuie forțat. Pașii mărunți și păstrarea unui procent de gătit în alimentie este cheia, exceptând pe cei care suferă de vreo afecțiune și care trebuie să meargă pe 100% raw food, însă nu după ureche cum fac mulți, ci urmând un tratament la un institut specializat în vindecări cu raw food, locuri care au experiență de mai bine de 50 de ani și au la activ mii de vindecări de boli letale. Dacă nu se urmează pașii mărunți, procentul de eșec este foarte mare, fiindcă putem să „cădem” pe parcurs, din lipsă de informație și implicit din cauza carențelor nutriționale.

Stilul acesta de viață promovează DIVERSITATEA în alimentație care din păcate nu se prea practică printre adepții ei, fiindcă este un limbaj nou și mulți pleacă la drum neinformați sau introduc un număr limitat de alimente și după aceea se plâng că intervin carențe, blamând alimentația când de fapt este vina lor. În acest sens există multe articole pe site-ul meu pentru începători, și le recomand să citească postarea „Vreau să mănânc sănătos, cu ce să încep?” și articolele recomandate în subsol.

4. Ce te inspirムîn prepararea rețetelor tale?

Inspirația îmi vine atunci când am ingrediente de calitate. Mă inspiră mirosul legumelor proaspăt culese și culoarea vie a acestora. Mă inspiră de multe ori liniștea naturii și mereu îmi doresc să creez rețete interesante, în special pentru fetiță noastră, Sophie Vanessa.

5. Mulți oameni se sperie de sintagma „hrană fără foc”. Cât de greu este să pregătești astfel de rețete ? Cât de costisitoare este o astfel de dietă ?

Este un nou alfabet într-adevăr însă nu trebuie să sperie, fiindcă se poate învața. Gospodinele știu ce înseamnă a găti, mai exact câteva ore bune de stat în bucătărie. Ei bine cu raw food este altceva. Dacă ai toate ingredientele la îndemână, se pot prepară în timp record de 10-30 minute, însă depinde de rețetă. Chiar și un tort delicios poate fi preparat în 20 de minute. Din dorința de a arata miilor de cititori despre rapiditatea acestor rețete, am creat emisiunea „Ligia’s Kitchen”. Va dau mai jos doar câteva rețete preparate acolo.

Tort de ciocolată și mentă

http://www.youtube.com/watch?v=1HTihRG4yH4
Laptele de migdale

https://www.youtube.com/watch?v=nxQpuS0685c
Inghețată de mentă

https://www.youtube.com/watch?v=__rcOhsg9UQ

Salată de iarnă

https://www.youtube.com/watch?v=u0faTU7M_bo

6. Cât de costisitoare este o astfel de dietă?

Mitul că mâncarea sănătoasă este mai scumpă este de multe ori o scuză pentru cei care nu au încercat în viața lor să consume mâncare mai sănătoasă și care nici nu vor să facă schimbări în alimentația lor. Într-adevăr dacă consumi cartofi bio de 30 lei/kg, normal că îți trebuie un buget imens, însă nu uitați că există atâția mici producători în țara, de unde se pot procură legume și fructe naturale chiar bio la prețuri accesibile, cu 2-3 lei mai mari decât cele convenționale (de pe piață).

Cei care susțin că este scump să mănânci sănătos de cele mai multe se uită doar la prețurile unor ingrediente fără să realizeze că acestea se folosesc în timp și nu toate odată. Oricum chiar dacă mulți susțin că este scump, cei care chiar gătesc vegetarian, vegan sau raw, descoperă că bugetul alocat este la fel ca înainte, chiar de multe ori mai puțin. Dacă stăm să analizăm la rece, și dacă am calcula cât cheltuim pe mâncarea obișnuită o să vedeți că este poate mai costisitor decât dacă am mânca mai sănătos. Gândiți-vă cât costă un kg de carne de pui sau porc, mezelurile și semipreparatele, lactatele, ouăle, mâncarea ambalată etc. și câte se consumă în cursul unei luni de zile la o familie care are doar un copil, de exemplu. În general mâncarea crudă este foarte sățioasa și nu-ți permite să consumi în exces, și asta din cauza folosirii unei cantități mari de semințe încolțite, diverse feluri de nuci înmuiate care nu îngrășa dar sunt foarte hrănitoare și legume rădăcinoase. Am să va dau un exemplu de economie când vine vorba de alimentația raw vegana. Dimineața mâncăm lapte de migdale sau orez, cu cereale sub formă de fulgi sau încolțite. Laptele de migdale îl fac din 250 g migdale crude (10 lei) plus doi litrăi de apă, strecurând pulpa. Acest lapte ne ajunge pentru 2 zile, dacă îl ținem la frigider. Din pulpa rămasă pe care o pot amesteca cu ceva fructe uscate, fac ori un blat de tort, o pâine sau niște fursecuri. Din lapte dacă rezervi o cană și o amesteci cu un fruct, mai faci și o înghețată delicioasă. Trebuie doar să fii inventiv și economicos în același timp.

7. Cum te-a ajutat această dietă în sarcină?

Femeile însărcinate de multe ori au multe carențe nutriționale, fiindcă alimentația lor nu este diversificată și sunt tentate să mănânce în exces alimentele despre care singure știu că sunt nesănătoase. Din cauza carențelor intervin simptomele specifice femeilor însărcinate care de multe ori le îngreunează starea. Eu nu am avut aceste probleme, chiar dacă femeile din familia mea au un istoric de sarcini toxice și luni întregi petrecute în pat. Eu nu am avut schimbări hormonale violente, ci au fost foarte lente, nu am avut insomnii, stări depresive, nu am avut pofte, ci doar poftele obișnuite care dacă le ascultăm, stările specifice însărcinatelor se instalau rapid, nu am fost constipată, am avut o sarcină foarte ușoară, am avut un travaliu liniștit și o naștere ușoară (cu o anume presiune, dar nu cu durere). Aș putea povesti mult mai mult, însă vă invit să citiți cartea mea „Jurnal de Sarcină” care poate fi cumpărată din orice librărie din țară sau online. În ea veți găsi povestea mea, sfaturi pentru o sarcină și o naștere liniștită, fără durere și sfaturi pentru primele 4 luni după nașterea bebelușului. Mai multe detalii despre carte găsiți aici.

 8. Ce  beneficii a avut integrarea unui procent cât mai mare de raw food în alimentație?

A fost uimitor să urmăresc schimbările din corpul meu în funcție de proporția de crudități introdusă pe parcurs. Transformările mari se realizează atunci când procentul de crudități diversificate se apropie de 90% și mă refer aici la schimbări miraculoase realizate prin detoxifierea și curățarea organismului.  Aceleași schimbări le-am observat și la mine, prin lipsa constipației cât și schimbări în ce privește textura pielii și claritatea ochilor. Iar de celulită nu mai spun, fiindcă, chiar de curând am citit că singura cale prin care poți scăpa de ea este prin consumul mare de crudități. De asemenea părul și unghiile devin mai sănătoase și strălucitoare. În plus, atunci când consum un procent mare de crudități diverse, am energie și claritate, am putere de muncă și o liniște interioară pe care nu aș putea-o avea dacă aș consuma doar un procent mare de gătit care indiferent de ce natură este, vegetală sau animală, tot îngreunează corpul prin consumarea de energie pentru digerarea ei. Am mai descoperit pe propria piele, că o cantitate mare de crudități de diverse culori și în stare cât mai proaspătă, ne menține tineri la corp și ageri la minte, plini de armonie și pace interioară.

9. Organizați din 2010, expoziția unică în România, și anume Raw Generation Expo. Care este scopul ei și cui se adresează această expoziție?

Raw Generation Expo o organizăm bi-anual în București, primăvara și toamna și din 2015 plănuim să o organizăm și în Cluj și alte orașe. Scopul expozițiilor este simplu, încercam să învățam publicul că într-un stil de viață sănătos, nu doar alimentația este importantă, ci tot ansamblul, adică minte, trup și suflet sănătos.

Evenimentul nu este doar pentru cei care sunt vegetarieni, vegani sau raw foodisti, ci este destinat tuturor celor care doresc să își îmbunătățească stilul de viață. La aceste evenimente vizitatorul va descoperi o ofertă largă de produse utile și naturale de la peste 100 de expozanți care vin din toată țara, unii chiar din străinătate și este un adevărat eveniment de clasă. Pentru cei interesați, suntem acum la ediția a VIII-a care se va desfășura pe 16 noiembrie la Romexpo între orele 9- 19 și la care va aștept cu drag. Pentru mai multe amănunte și poze de la evenimente, va invit să vizitați site-ul oficial al expoziției: http://www.rawgenerationexpo.com/

afis eveniment raw vegan

 

 

About The Author

Niciun comentariu on "Interviu cu Ligia Pop- specialist raw vegan"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *